Kezdőlap » Bútor művészeti stílusok » Rokokó stílus

Rokokó stílus

Rokokó stílus

rokoko-karosszekboulle-kabinetszekrenyAz 1720-as években a jellemzően túldíszített, aranyozott, túlzsúfolt dekorációkat használó rokokó stílus hódított teret magának. Díszítőelemei között gyakran fordulnak elő kagyló-, inda-, csiga- és levélmotívumok. A stílus fő ismérve a túldíszítettség, amely mind a bútorok, mind az épületek megformálásában megmutatkozik. A rokokó stílus jegyében készült bútorok rózsafa vagy más nemes fa alkalmazásával készültek. Formájukkal a barokk bútorokat idézik, lágyan ívelt, karcsú, de lendületes bútorelemekből építkezik, de felületüket csiszolólakkal kezelték vagy aranyozták. E korban készítenek először egységes szobaberendezést. A rokokó időszakában előtérbe kerül az emberek kényelemigénye. A bő női ruhák divatja a bútorok ülőfelületének növekedését hozta magával. A székekre jellemző a pasztellszínű kárpitozás. A központi helyiség a női szalon, jellemzően konzolasztalokkal, női íróasztalokkal, kereklapú társalkodóasztalokkal berendezve.
A bútorelemek a csatlakozó felületeken „egymásba olvadnak” plasztikus összhatást eredményezve. A kétajtós szekrény megőrizte formai kialakítását, de az új stíluselemekkel díszített.
A kor egyik jelentős bútorkészítő mestere  Charles-André Boulle. Akinek a nevét őrzi egy díszítő eljárás a Boulle-technika.
Rézlemezből és teknőchéjból egyszerre vágta ki ugyanazt az általában arabeszkszerű mintát. Az értékesebb a premie`re partie a bútorban teknőchéj alapba került a rézminta; a kevésbé értékes másodpéldányon, a contrepartie-n viszont éppen fordítva: a rézlemez alkotta háttérben jelenik meg a teknőchéj motívum.

rokoko_aranyozott_konzolboulle-technikaboulle-komod