Kezdőlap » Leírások » Politúr alapanyagának eredete

Politúr alapanyagának eredete

A sellak Indiából, Thaiföldről származik, a Laccifer lacca nevű, fákon tenyésző növényélősködő rovar, a lakktetű váladékából készítik. A rovar leggyakrabban az Aleurites laccifera és a Croton lacciferus növények hajtásaiból táplálkozik, és testéből vöröses színű, sűrűn folyó nedvet választ ki. Ez az anyag vastagon beborítja a növény ágait, ezért sokáig úgy hitték, hogy a gyantát a fa izzadja ki a tetű csípése következtében; ma már tudjuk, hogy ez a megtermékenyített nőstény rovar váladéka, mely az ivadékgondozást segíti elő. 1 kg sellakot kb. 300 000 tetű képes előállítani.

A sellakot a fa vékony gallyaival együtt takarítják be, ebben a formájában rúd-sellaknak (Stock-Schellack) nevezik. Miután a nagyobb szennyeződéseket eltávolították, forró vízzel kezelik, hogy a színezőanyagokat kivonják belőle. Az így kapott anyagot mag-sellaknak (Körner-Schellack, Seedlac) hívják. Hevítéssel megömlesztik, és zsákokon átfolyatva vagy szűrőprés segítségével az apróbb szennyeződéseket is kiszűrik belőle. Az olvadékot vékony rétegben elterítik, megszilárdulása után darabokra törik. Ebben az állapotban kerül forgalomba, lakkok készítésekor vékony lemezkék formájában viszonylag gyorsabban oldható fel.

A sellak gyantákat, viaszokat és színezőanyagokat tartalmaz. Létezik sötétebb, vöröses színű sellak, a rubinsellak vagy gránátsellak, a világosabb színűt aranysellaknak, vagy árnyalattól függően orange és lemon sellaknak nevezik. A világosabb színű sellaknak nagyobb a természetes viasztartalma, ezért kevésbé rideg, mint a sötétebb színű. A fehér sellakot kémiai fehérítéssel, hipokloritos vagy más kezeléssel állítják elő.

A sellak alkoholban oldódik, ebben a formában lakknak használható. A magas viasztartalmú sellakoldat nem átlátszó, az oldhatatlan viaszrészecskék miatt lágy gyöngyházfényű. Ülepítés után két fázisra különül el, alulra kerül a viaszos, a felülre a tiszta, átlátszó sellak. Politúrozásra a viaszt tartalmazó sellak az alkalmasabb; a viaszmentes sellak egyéb segédanyagokkal elegyítve puszta kézzel, ecsettel, esetleg szórással hordható fel, tükörfényes felületet ad.