Intarzia

Intarzia

terbeli-intarziaintarzias-asztallapIntarzia, Faberakás: bútor, fafelület díszítése más színű fa-, fém-, gyöngyház-, elefántcsont darabok beillesztésével.

Az intarzia egy különleges díszítési technológia, amely már az ókorban is használatos volt, ismerték Indiában, Bizáncban, Görögországban és Itáliában is. Egy időre feledésbe merült a technológia, de a Reneszánsz korában újjászületett a francia rokokó stílusban. Magyarországon valószínűleg Itáliai mesterek honosították meg.

Maga a technológia nagyon sok időt, odafigyelést és nem utolsó sorban művészi érzéket igényel. Sokan összetévesztik az intarziát a berakással, ahol egységes hordozófelületeket alakítanak ki és abba illesztik a berakásokat. Intarziát leginkább a bútorokon láthatunk, ez eredetileg a műbútor asztalosok egyik díszítési megoldása volt, azonban külön művészeti ággá fejlődött, így manapság már létezik textilintarzia és intarzia táblakép is.

boulle-intarziaintarzias-barokk-komodAz intarziákat leginkább különböző furnérlemezekből kivágott darabokból alakítják ki. Eredetileg olyan furnérlemezt használtak, amelyek különböző gombák hatására elszíneződtek, de lehetséges intarziát készíteni más-más színtónusú fafajtákból is. A legelterjedtebb megoldás a furnérlapok színezése pácolással, vagy valamilyen alkoholos színezékkel. Ez utóbbi megoldást egyes intarziakészítők elítélik.

Intarzia nem csak fából készülhet, hanem fémből, elefántcsontból vagy gyöngyházból is. A felülete általában sík, de létezik olyan intarzia is, amely kidomborodik a felületből. Ez utóbbit reliefintarziának nevezik. A kész intarziát végül politúrozzák, hiszen egy intarzia esetében a legtökéletesebb fényezési módszert szokás használni, hiszen ez a műbútorasztalosság egyik legigényesebb díszítési módja, amely nagyban emeli az elkészült bútor értékét.

A fűrészelési technológiák fejlődésével sokat változott az intarziák elkészítési módja, azonban napjainkban még újabb módszerek vannak az intarzia elemeinek kivágására. A régebbi fűrésszel kivágott darabok szélei roncsolódtak, ezért nehéz volt tökéletesen passzoló darabokat kivágni.

Újabban már hamisítják is az intarziát, amelyet nyomtatással, laminálással és prégeléssel visznek fel a fa felületére, azonban nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy meg tudjuk különböztetni az eredeti intarziától, hiszen hiányozni fognak az illesztési rések, valamint a fa erezete ugyanaz lesz a teljes berakáson, így nem fedezhetjük fel a különböző faanyagok használata miatti eltéréseket.

marquetry3d-hatasu-intarzia